Subsidiekans voor Vergassing van Organisch Afval

Vanaf 15 februari 2024 opent de mogelijkheid voor ondernemers om DEI+-subsidie aan te vragen gericht op demonstratieprojecten voor de vergassing van reststromen, zoals organisch afval, zoals aangekondigd door het RVO. Dit proces transformeert organisch materiaal in gas door middel van een productie-installatie, wat bijdraagt aan de productie van duurzame energiedragers en grondstoffen als alternatief voor het gebruik van fossiele bronnen.

Afvalvergassing Naar Syngas voor Duurzame Industrie

Het doel van de subsidie is om installaties die afval vergassen te demonstreren, waardoor na het vergassingsproces syngas wordt geproduceerd. Dit syngas dient vervolgens als basis voor de vervaardiging van groen gas, methanol, geavanceerde transportbrandstoffen, en chemicaliën, of als grondstof in de industrie. Dit bevordert het gebruik van hernieuwbare bronnen en integreert deze opnieuw in de productiecyclus, wat een stap voorwaarts betekent richting een circulaire economie waar maximale hergebruik van grondstoffen en materialen centraal staat.

Hoe werkt syngas?

Deze technologie speelt een cruciale rol in de energietransitie door duurzame alternatieven te bieden voor fossiele brandstoffen. Door afval, zoals groenafval en sloophout, om te zetten in syngas via hoge temperatuur of druk, wordt koolstof opnieuw ingezet als grondstof. Syngas functioneert daardoor als een veelzijdige basis voor het produceren van zowel brandstoffen als chemische producten.

Het klimaatfonds

De financiering voor deze subsidie is afkomstig uit het Klimaatfonds, met een toewijzing van € 98 miljoen voor ondernemers die investeren in de demonstratie en opschaling van vergassingstechnologieën. Dit fonds is een sleutelinstrument van het coalitieakkoord, bedoeld om de financiering van initiatieven die bijdragen aan het doel van minimaal 55% CO2-reductie tegen 2030 te ondersteunen, met een totaal budget van € 35 miljard.

Subsidie

Ondernemers die een productie-installatie voor het vergassen van afval willen opzeten, kunnen tussen 15 februari en 29 augustus 2024 een aanvraag indienen voor deze DEI+ subsidie. Belangrijk is dat men over de vereiste vergunningen beschikt en dat het project voldoet aan de duurzaamheidscriteria volgens de richtlijn voor hernieuwbare energie.

 

bron: rvo.nl

Neem contact op met onze scrubberspecialist

Verhoog uw industriële processen met onze geavanceerde natte gaswassers. Onze specialist staat klaar om u te begeleiden naar efficiëntie, productiviteit en milieunaleving. Neem nu contact met ons op voor deskundig advies, maatwerkoplossingen en snelle reacties. Laten we vandaag nog uw perfecte scrubberoplossing vinden.

Neem contact met ons op