Gasreiniging met wassers door middel van additieven
De wasvloeistof wordt gecirculeerd door middel van een centrifugaalpomp die aan de zuigzijde is aangesloten op het vloeistofreservoir waarin de wasvloeistof wordt opgeslagen. In bepaalde gebieden waar alleen (relatief) hard water beschikbaar is, kan een waterontharder worden gebruikt voor het aanvulwater. De hardheid van het water heeft een grote invloed op de efficiëntie van het wasproces. De wasvloeistof wordt gecirculeerd en zal periodiek worden afgevoerd op basis van bepaalde parameters. Het vloeistofniveau wordt vervolgens aangevuld met vers aanvulwater. Wanneer dit verse water veel magnesium en calcium bevat, zal dit leiden tot hoge concentraties zouten die de hardheid verhogen omdat tijdens het afvoerproces de zouten grotendeels in het vloeistofreservoir achterblijven. Dit kan worden vermeden door een waterontijzeringssysteem te gebruiken. Het alternatief is om veel wasvloeistof af te voeren, maar dit resulteert dan in een buitensporig hoog waterverbruik.
Doseersystemen met opslagtanks, met instelbare membraanpompen voor verschillende chemicaliën, zijn ook een onmisbaar onderdeel van de wasserinstallatie. Het verwijderen van oplosbare verontreinigingen uit het gas kan worden gedaan door alleen veel waswater te gebruiken als een open spoelsysteem. Dit betekent dat het waswater continu wordt afgevoerd en ververst en niet rondgepompt. De verontreinigingen worden in het water opgenomen en vervolgens via de afvoer afgevoerd. Het hiermee gepaard gaande waterverbruik is onder de huidige (milieu)omstandigheden onrechtvaardig en ook onbetaalbaar.
Een andere reden voor het toepassen van chemicaliën in het waswater kan noodzakelijk zijn vanwege wateronoplosbare of niet-afbreekbare verontreinigingen in het gas die niet mogen worden afgevoerd of verwijderd. Daarom is het noodzakelijk om additieven aan het waswater toe te voegen die reageren met de verontreinigingen. De keuze van chemicaliën wordt bepaald door de aard van de verontreinigingen, maar kan ook worden bepaald op basis van de mogelijkheden van de klant. Het is niet altijd toegestaan om simpelweg chemicaliën te gebruiken en vervolgens de restproducten af te voeren. In deze situaties moeten alternatieve reinigingsmiddelen worden toegevoegd, of een aangepaste configuratie van de wasser moet een oplossing bieden.
De chemicaliën worden over het algemeen direct in de wasvloeistof gedoseerd. Hierdoor spreken we niet langer van waswater maar van wasvloeistof. De gecirculeerde wasvloeistof wordt in contact gebracht met de verontreinigingen in het gas waar ze worden geabsorbeerd en vervolgens gezamenlijk terugvallen in het vloeistofreservoir. De inhoud van het vloeistofreservoir wordt bepaald door de reactiesnelheid of halfwaardetijd van de onzuiverheden in de wasvloeistof. Over het algemeen kan worden gesteld dat een trage reactie een groot systeemvolume vereist. Het is de bedoeling dat de reactie zo veel mogelijk wordt uitgevoerd tot een stabiel restproduct voordat de wasvloeistof weer in contact wordt gebracht met het vervuilde gas via de recirculatie door de pompen. Als de reactie niet voldoende is voltooid, bestaat het risico dat verontreinigingen opnieuw in het gas vrijkomen.
Daarnaast kunnen bij een reactie die niet volledig is voltooid, aanvullende problemen ontstaan bij wisselende concentraties van de verontreinigingen in het gas. De verontreinigende gassen in de wasvloeistof willen in evenwicht zijn met de concentratie van verontreinigende gassen in de meegevoerde gasstroom. Dit verschijnsel wordt beschreven in de wet van Henry met betrekking tot de evenwichtssituatie van (gas)concentraties.
Het doseren van chemicaliën moet uiteindelijk leiden tot de afbraak van schadelijke verontreinigingen of een transformatie in onschadelijke componenten die gemakkelijk kunnen worden afgevoerd en verwerkt. Daarnaast voorkomt nauwkeurige dosering met de juiste chemicaliën extreem waterverbruik.